2020. április 28., kedd

TRAVELICUM - ALBÁNIA, A CSISZOLATLAN GYÉMÁNT

ALBÁNIA, A CSISZOLATLAN GYÉMÁNT
Saranda
Montenegronál (Mungan Sukobin) léptünk be Albánia területére, Shengjin volt az első város, ahol megálltunk, de mivel nem tetszett, nem sokat időztünk itt.
Durres - Az egyik legnagyobb tengerparti város, nyüzsgő tömeg, koszos tengerpart és szemét mindenütt. Nagy kikötői forgalmat bonyolít, talán ez is az oka. De a koszovói albánok nyaraltatják itt jellemzően a családjukat, illetve Tiranában már tőlünk is van rendszeres repülőjárat, így bőven van turista. Szóval, itt sem voltunk sokáig... viszont itt vannak olyan halas boltok, ahol kiválasztod az ebédedet (hal, tintahal, rák...) és ott helyben, kb. 20 perc alatt megsütik. Ez mennyei volt! Kóstoljátok meg Ti is!
Durres - Rodon
Durres - központ
Dél felé haladva a következő város Golem, itt már kevesebb az ember - itt volt az első szállásunk. De a tengerpart még nem az amiről indulásunk előtt oly szépeket olvastam.
Tovább haladva, már a szárazföld belsejében, megkapó városka Fier. Rendezett utcái, színes házai, érdekes növényei valódi mediterrán hangulatot árasztanak.
Vlora - a következő nagy város, amely már élhetőbb, mint Durres, de még mindig zsúfolt. Innentől már a Jón tenger a mérvadó, amely tisztább. A part még mindig homokos, de már tisztább.
Orikum a következő útba ejtett város. Innentől olajfa ligetek - ültetett és kevésbé gondozott változatban -, kecskenyájak a szirteken, fügefák, álldogáló szamarak mindenhol (szó szerint, akár az autópályán is!).
Orikum
Llgora hágó - szédítő magasság föntről, azúrkék tenger lent. Meseszép, festeni sem lehet szebbet.... nehéz megkülönböztetni az eget a tengertől! Ne hagyjátok ki! Kanyargó út, amely olyan látványt nyújt, hogy kétpercenként meg kell állni fotózni... :-)
S lent Dhermi strandja... egy érintetlen csoda. Illetve, már felfedezték, brutál építkezés folyik mellette (ahogyan az egész országban).
Dhermi
Itt is finom a helyben sütött hal és kalamári. Ne szuper étteremre gondoljatok, csak egy hevenyészve összedobott kunyhóra, náddal letakarva... de friss és ízletes minden.
Itt van több "strand" is, én inkább tengerpartnak nevezném, mert nem a hazai kiépített fürdőkre kell gondolni, pl.: Gjipe Beach, Jale Beach.
Himare városa csalódás volt számunkra, amelyet állítólag görögök laknak, akik a vendégszeretetükről híresek. Ugyanis 5 perces megállóért autóval a tengerparton fizettetni akartak akartak velünk és rendőrséggel fenyegetőztek.
Porto Palermo - egy domboldal az út mentén tele virágzó agave erdővel. Mesés!
Porto Palermo - Vlora
Qeparo - szép homokos, lassan mélyülő tengerpart, háttérben a hegyekkel, kiépített sétány, isteni krepa (helyi készítésű palacsinta), ajánlom figyelmetekbe!
Qeparo
A hegy tetején szellemvároska, ódon házakkal és pazar úton megközelítve, érdemes megnézni. Közben láthatjátok, a 700.000 otthagyott bunker sokaságát, mint a múlt mementóját.
Lukove - elhagyatott strandok, homokos és kavicsos elegye. Az érintetlen és romlatlan természet, élveztük. Az itt talált hotelbe szeretnénk jövőre visszamenni a gyerekekkel.
Borsh - érdemes megnézni az Ujevara éttermet, amely vízesésre épült és egy egyedülálló látványt nyújt.
Borsh
Gijokastra előtt található a Kék szem forrás. Itt mélyből tör föl a víz, a búvárok 50 m.ig tudtak lemenni, hatalmas erővel és smaragdzöld színű. Nagyon szép ez is, csak nincs kitáblázva, rossz az út, de megéri a fáradtságot.
Saranda - a legdélebbi város. Legfelkapottabb, ugyanis Korfuról menetrend szerinti szárnyashajó járatok ontják a túristákat. Éjszakai élet és vásárlási lehetőség itt a legnagyobb. Legszebb strandja a Ksamil Beach. Mi a Kakove Beach-on voltunk, amelyet katona őrzött - ma sem tudjuk miért, mert rajtunk kívül jó, ha 10-en voltak ott.
Monastery Beach - Saranda
Saranda
A párom egy félórai vezetés után rájött arra, hogy egész Albánia egy nagy felnőtt dodzsempálya, és élvezte. Én kb. 1 óra után már rommá törtem volna a kocsit. Bárhol kirakják az elakadás jelzőt (négysávos úton...) és bemennek a kedvenc kávézójukba. A rendőr csak zavaró tényező a forgalomban, maximum sürgeti az áthaladást a táblácskájával. Az autópályára (ami nem fizetős), akkor, és az lép be, ahol és amikor akar, olyan járművel, ami van neki. Láttunk épített, meg nem nevezhető közlekedési csodákat.
Kóstoljátok meg a Tri Leche (tehén, kecske, juh tejéből készül) nevű süteményüket, amely minden pékségben, cukrászdában kapható.
Tri Leche
A szemét nagy probléma náluk, nem foglalkoznak vele... ahogyan a természeti kincseikkel sem. Van még hová fejlődniük... de egyben ez a szétszórtság és keveredés (mecsetek és templomok) is adja a báját Albániának.



Fedezd fel Albániát, jó utat kívánok !😀

Üdvözlettel: Nyeste Edit

TRAVELICUM - ALBÁNIA, A CSISZOLATLAN GYÉMÁNT

ALBÁNIA, A CSISZOLATLAN GYÉMÁNT Saranda Montenegronál (Mungan Sukobin) léptünk be  Albánia  területére, Shengjin volt az el...