2019. június 18., kedd

TRAVELICUM - DUBROVNIK - NEM CSAK TRÓNOK HARCA RAJONGÓKNAK


DUBROVNIK - NEM CSAK TRÓNOK HARCA RAJONGÓKNAK

Horvátország kedvelt úti cél honfitársaink körében, hiszen gyönyörű és könnyen elérhető
Dubrovnik
tengerpartok, hangulatos városok várják az utazókat. Mi is bebarangoltuk az országot, de Dubrovnik mindig egy kicsit messze volt.😀

Végül 2019-ben vettünk egy nagy levegőt, beszálltunk az autóba és meg sem álltunk Dubrovnikig. Pontosabban mégiscsak megálltunk, ugyanis beiktattunk egy éjszakai pihenőt Sibenikben. Nem bántuk meg, kényelmesebb volt az utazás, és gazdagabbak lettünk egy csodálatos sétával egy kedves városban, a naplementében.

Másnap a dugó előre jelezte, hogy közeledünk Dubrovnikhoz. Gyorsan rájöttünk, hogy a nagy forgalom és a sok turista itt bizony mindennapos jelenség, ezért érdemes megérkezés után gyorsan elfelejteni az autót, és sétára vagy tömegközlekedésre váltani.
Sibenik
Dubrovnik
A város valóban csodálatos, nyugodtan higgyünk el mindent, amit az útikönyvekben olvasunk! Mivel itt és a környéken forgatták a Trónok Harca sorozatot, a napfényt és a történelmi helyszíneket kereső látogatók mellett a sorozat rajongói is szép számban érkeznek a városba. Így ne is csodálkozzunk, hogy mindenhol Trónok Harca relikviákat áruló üzletbe botlunk, vagy olyan vezetett városnézéssel találkozunk, ahol a város történelme mellett (helyett?) azt tudjuk meg, hogy melyik szereplő, melyik bástyáról vetette a mélybe magát.😀
Dubrovnik - Vár
Az sem árt, ha a Dubrovnikba látogató szereti a lépcsőket. Az óvárosban lépten-nyomon lépcsősorokra bukkanunk, és igen, fel fogunk menni rajta, mert olyan hívogató az a kis templom, vagy a kis utcácska a lépcső tetején. Ugyanígy döntünk a következő lépcsősornál is, csak ott épp a kilátás miatt csábulunk el.

Varázslatos, szűk utcák, jó sok lépcsővel 😀
Este kicsit fájó lábakkal nyugtázzuk, hogy minden lépcsőfok megérte a fáradságot. A macskák is állandó látnivalói a városnak, minden utcasarkon találkozunk egy kedves cirmossal, pajkos kölyökkel, vagy olyan lusta macskával, aki türelmesen és jóllakottan szemléli, hogy a galambok előtte parádéznak.

Persze ne hagyjuk ki a „kötelező” látnivalókat sem, a Szent Balázs templomot, az Orlando oszlopot, a Sponza palotát és a rektori palotát, a katedrálist, a kikötőt és a Szent János erődöt (benne az Adria élővilágát bemutató Aquariummal). Még a római spanyol lépcső „kistestvérén” is felsétálhatunk, így jutunk fel a jezsuita templomhoz.
Szent Balázs (Dubrovnik védőszentje) templom
Orlando oszlop
Sponza Palota
"Spanyol"-lépcső Dubrovnik - Trónok harca ikonikus helyszíne
Ha már elutaztunk Dubrovnikig akkor érdemes még megnézni:

Ston és Mali Ston városát, ahol hasznát vehetjük a dubrovniki edzésnek, ugyanis az itt található városfal a hagyomány szerint a kínai nagy fal után következő legnagyobb fennmaradt védőfal. A két település közötti séta a városfalakon valóban lélegzetelállító, és nem csak a kilátás miatt.
Ston
Sólyom várát (Sokol Grad) amely egy hatalmas sziklára épült erődítmény, izgalmas fegyverkiállítással, fiús családoknak kihagyhatatlan!
A malmokat a Ljuta folyón kicsit nehéz megtalálni, de ha kitartóak vagyunk egy bájos sétaútvonal lesz a jutalmunk.

A Konavle Néprajzi Múzeumot, ahol élő selyemhernyókkal is találkozhatnak az óvatlan látogatók.
Selyemhernyók
A Trsteno Arborétumot, mert egy mediterrán arborétumban egészen más növények között hűsölhetünk, mint itthon.
Tresteno Arborétum

Hasznos információk:
👉Dubrovnik óvárosába autóval nem lehet behajtani. Valójában megközelíteni sem érdemes, sokkal jobb választás a tömegközlekedés, a buszok gyakran járnak, érdemes kapaszkodni, mert a helyi sofőrök elég bátran vezetnek!
👉A délszláv háborút még nem felejtették el az itt élők, ezt illik tiszteletben tartani! Romos épületeket már nem látunk, de számos kiállítás emlékezik meg a háborúról. Középületekben, múzeumokban több helyen lehet látni fotókat arról, hogy milyen volt az épület eredetileg, milyen károkat szenvedett el a háború alatt, és hogy építették újjá.
👉A kedvenc strandunk a Sunset Beach, Lapad városrészben. Apró kavicsos, lassan mélyülő part, várakozáson felül tiszta mosdóval, játszótérrel. Napozáshoz és búvárkodáshoz is ideális. A strandhoz vezető sétányt éttermek szegélyezik, így nem okoz gondot az sem, hogy hazafelé hol vacsorázzunk.
👉Dubrovnikban található európai egyik első karanténja. Sok kereskedelmi útvonal futott össze a városban, ezért annak érdekében, hogy megvédjék a lakosokat a fertőző betegségektől, a ragálygyanús kereskedőket és tengerészeket, nem engedték be a városba. A városfaltól 300 méterre található a szépen felújított Lazareti épületegyüttes, amely a Raguzai Köztársaság idején karanténként működött, manapság kulturális események színhelye.
Karantén
Hosszú az út Dubrovnikig, de nagyon megéri, elvarázsolt bennünket.

Sok szép élményt és jó utat kívánok.

Kérdés felmerülése esetén keressenek bizalommal.

Bulyáki Judit
info@travelicum.hu

TRAVELICUM - ALBÁNIA, A CSISZOLATLAN GYÉMÁNT

ALBÁNIA, A CSISZOLATLAN GYÉMÁNT Saranda Montenegronál (Mungan Sukobin) léptünk be  Albánia  területére, Shengjin volt az el...